Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΕ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ (ΟΜΟΦΩΝΗ) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΕ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ (ΟΜΟΦΩΝΗ) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

BECEL PHOTO

Στις 5.7.16 μου κοινοποιήθηκε η απόφαση Αρ. Β 868 της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας με την οποία επιτρέπεται τώρα στην εταιρεία  ΑΛΤΙΣ  Unilever να χρησιμοποιεί τη λέξη «αποτελεσματικά» όταν διαφημίζει το προϊόν BECEL PRO-ACTIV  «…(οι φυτικές στερόλες) μειώνουν αποτελεσματικά τη χοληστερίνη 7-10% …».  

(διαβάστε και τις δύο αποφάσεις κατά σειρά, Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια, παρακάτω στο τέλος, για μεγέθυνση κειμένου κάντε  CTR  + )

Με την απόφαση αυτή  ανατρέπεται,  κατά πλειοψηφία, η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής (Αρ. Σ 1116) πού είχε ληφθεί ομόφωνα  και η οποία τελείως αντίθετα είχε κρίνει ότι  «επειδή η λέξη «αποτελεσματικά» δεν περιλαμβάνεται στον εγκεκριμένο ισχυρισμό (σσ . από την EFSA)   και επειδή η προσθήκη της δεν είναι απαραίτητη για την κατανόηση του ισχυρισμού, ενώ πιθανόν να διαφοροποιεί σε κάποιο βαθμό την έννοιά του, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι ο ισχυρισμός «… μειώνουν αποτελεσματικά τη χοληστερίνη 7-10% …» προσκρούει στις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε (άρθρο 1) και πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως εντός 4 ημερών…..».

Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του ΣΕΕ η οποία συνεδρίασε κατόπιν ενστάσεως της ΕΛΑΙΣ – UNILEVER εξέδωσε  (5.7.16) απόφαση , ανατρέποντας πλήρως την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, λέγοντας ότι η λέξη «αποτελεσματικά» χρησιμοποιείται επικοινωνιακά εντός των θεμιτών ορίων της διαφημιστικής δημιουργικότητας...  Αντίθετα, η Πρωτοβάθμιος Επιτροπή , είχε αποφανθεί ότι ειδικά στα τρόφιμα θα πρέπει οι διαφημίσεις να αντιμετωπίζονται με «ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ» .

 Γενικά οι επαλειφόμενες φυτοστερόλες,  έχουν κατά την επιστημονική μου άποψη,  όπως φαίνεται μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία και ήδη και από παλαιότερη επιστημονική παρουσίαση το 2008 στο 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Λιπιδίων στην Αθήνα  που θα δημοσιευθεί σύντομα και εδώ, πάρα πολλά στοιχεία που με κάνουν εδώ και πολλά χρόνια να συμβουλεύω πάντα τους φίλους μου ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ, θέλοντας να προστατέψω την υγεία τους, επειδή κρίνω ότι το πολύ μικρό όφελος που βραχυχρόνια μπορεί έχουν είναι κατά πολύ μικρότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις  επέρχονται μακροχρόνια στον οργανισμό. 

Αντί για αυτά τα υψηλής τεχνολογίας λίπη – τρόφιμα, παρασκευασμένα ολα με «παρά φύσει» μεθόδους (π.χ. μεθοδος για την  παρασκευή σπορελαίων με την χρήση παραγώγων πετρελαίου – όπως το εξάνιο) που μας  βλάπτουν, πρέπει να καταναλώνουμε άφθονο, καλής ποιότητος εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και ωμέγα – 3 λιπαρά, άφθονα και τα δύο στην φύση, με εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις  στην ανθρώπινη υγεία ….

 

ΣΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕΛ 1

ΣΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕΛ 2

ΑΠΟΦΑΣH ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΕΕ 1

ΑΠΟΦΑΣH ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΕΕ 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:
0