Το κέρδος από Ανεμογεννήτριες και Ηλιακά εξανεμίζεται όταν αγοράζουμε λεμόνια από την … Αργεντινή !

Αισθάνθηκα περίεργα βλέποντας π.χ. στο LIDL,  να υπάρχουν πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα φερμένα από μακρινές χώρες, εντός και εκτός ΕΕ.  Από χώρες όπως Κίνα, Αμερική, Χιλή. Ν. Αφρική, Ισπανία, Ιταλία. Το πρώτο, πολύ σοβαρό θέμα, σαν παρενέργεια, είναι ότι για να έρθουν τα λαχανικά αυτά  στην Ελλάδα καταναλώνονται πολλά»τροφοχιλιόμετρα» (αγγλ. Food miles), δηλαδή τελικά ρυπογόνα καύσιμα, που έχουν σαν συνέπεια την μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα εκατοντάδες φορτηγά και πλοία που τα κουβαλάνε. Και κανένας δεν ενημερώνει βέβαια, π.χ. στα σχολεία, πανεπιστήμια, ποιές είναι οι αρνητικές συνέπειες για τον πλανήτη όταν αγοράζουμε αγροτικά προϊόντα που μας έρχονται από άλλες…. ηπείρους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ,  ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.  (ΑΥΞΗΣΗ 20% – 25% ),  ΑΠΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ (!!) ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ  ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΝΕΛΣ .  ΔΗΛΑΔΗ, ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΤΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΜΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥς ? ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΔΕΚΑ ΟΚΤΩ   (18) ΠΡΟΙΟΝΤΑ ….

ΠΑΤΖΑΡΙΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ (Ισπανία), ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ (Ισπανία), ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (Ιταλία), ΑΣΠΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (Ιταλία), ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ (Αμερική), ΠΑΤΑΤΕΣ (Αιγύπτου), ΠΑΤΑΤΕΣ (Κύπρου)., ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΒΙΟΛ (Κίνα), ΜΗΛΑ ΒΙΟΛ. (Ιταλία), ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΙΟΛ. (Ιταλία), ΜΗΛΑ ΑΜΒΡΟΣΙΑ (Ιταλία), ΑΧΛΑΔΙΑ (Χιλή), ΜΗΛΑ ΠΡΑΣΙΝΑ (Ιταλία), ΡΟΔΙΑ (Αφρική), ΑΒΟΚΑΝΤΟ (Ισραήλ), ΠΕΠΟΝΙΑ (Ισπανία), ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ (Ισπανία).

Πρόσφατα είδα (μέσα Αυγούστου 2017) ότι η γκάμα περιλαμβάνει και καρπούζια και πεπόνια !

Γιά  όλα αυτά μήπως όμως φταίει (κυρίως) η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των δικών μας αγροτικών προϊόντων και όχι οι εταιρείες που τα πουλάνε ;  Τα SM δεν αγοράζουν χωρις λόγο από το εξωτερικό. Δύο στοιχεία είναι προφανές ότι δημιουργούν το πρόβλημα: οι υψηλές τιμές και η μη συνεπής ποιότητα και ποσότητα των αγροτικών προϊόντων που απαιτούν τα SM. Δεδομένου ότι μεγάλη διάθεση γίνεται πλέον από SM και μάλιστα με αυξανόμενη ξένη ιδιοκτησία, προς τα που πάνε η μπορούν να φτάσουν τα δικά μας αγροτικά πρϊόντα ; Mε τα δωρεάν στρέμματα που δίνουν σε νέους, τελείως ανεκπαίδευτους αγρότες θα πάμε μπροστά ; τους δίνουν ένα τυράκι να ικανοποιηθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένα μέλλον για αυτούς, καμμία προπτική. Το μέγα θέμα είναι ότι χωρίς παροχή αγροτικής εκπαίδευσης δεν πρόκειται να πάμε πουθενά στην γεωργία και το πρόβλημα θα τραβάει.

Η Ελληνική γεωργία, δυστυχώς σέρνεται, χωρίς ενδείξεις κάποιας προφανούε ανάκαμψης  και ας μην το δεχόμαστε, ως συνήθως… 

IMG_3493 IMG_3494 IMG_3495 IMG_3496 IMG_3498 IMG_3499 IMG_3500 IMG_3501 IMG_3502 IMG_3503

FullSizeRender FullSizeRender_1 FullSizeRender_2 FullSizeRender_3 FullSizeRender_4 IMG_5662

Μοιράσου το:
0