Πόσο νομίζετε ότι μειώνει την χοληστερίνη η b-γλυκάνη στις φρυγανιές ;
Νομίζω ότι στον χώρο των τροφίμων είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζονται πρώτον στην έλλειψη σωστής και πλήρους πληροφόρησης των καταναλωτών και δεύτερον στην πρόθυμη βοήθεια «εξειδικευμένων» sites και γιατρών η δημοσιογράφων, εκθέτοντας τον καταναλωτή σε περιττά έξοδα για αγορά «λειτουργικών» τροφίμων αφού τον έχουν βομβαρδίσει με παραπλανητικές η σκόπιμα ελλειπείς πληροφορίες γύρω από την μείωση της χοληστερίνης και τα δήθεν οφέλη από αυτή την μείωση…
Τελευταίο παράδειγμα οι έντονα διαφημιζόνες τελευταία φρυγανές ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ με B – γλυκάνη οι οποίες
χρησιμοποιούν σωστά την επιτρεπόμενη διατύπωση του λεκτικού που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αλλά κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να διαβάσει και να μας πληροφορήσει πόσο μειώνεται η χοληστερίνη μας τρώγοντας καθημερινά φρυγανιές με επεξεργασμένη b – γλυκάνη, ένα στοιχείο που υπάρχει φυσικά στο κριθάρι και την βρώμη.
Κρατηθείτε λοιπόν ! Η ολική χοληστερίνη μετρημένη μετά από κατανάλωση 5,5 εβδομάδων μειωνεται κατά μέσο όρο 2% – 3% σύμφωνα με ανάλυση (meta-analysis) 67 μελετών ενώ σε κάποια άλλη συγκεντρωτική ομάδα μελετών έφτασε μέχρι 4% ! Δηλαδή για το καταλάβουμε με αριθμούς, η χοληστερινη π.χ. από 230 mg/dl θα κατέβει μετά από καθημερινή κατανάλωση φρυγανιών με 3 gr b – γλυκάνης, σε 225 mg/dl η το πολύ σε 220 mg/dl !
Είναι αυτονόητο, χωρίς να χρειάζεται να είσαι βέβαια «επιστήμονας», ότι τόσο μικρές μειώσεις χοληστερόλης δεν έχουν κανένα απολύτως, μετρήσιμο θετικό κλινικό αποτέλεσμα στην καρδιαγγειακή υγεία.
Οσοι ενδιαφέρεστε να δείτε στα Αγγλικά την απόφαση της EFSA με τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, επισκεφθείτε τον σχετικό ιστότοπο http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1885
Απόσπασμα : … «In the second meta-analysis, Brown et al. (1999) analysed 67 trials on the effect of soluble fibre from different sources on total cholesterol and/or on LDL-cholesterol concentrations…………..These results would correspond to reductions of about 2 % for total cholesterol and of about 3 % for LDL cholesterol for an intake of 3 g oat beta-glucan per day «